18.4 C
Kołobrzeg
19 sierpnia 2019
Także.pl
Image default
Porady Społeczeństwo Sport

Wpływ diety na zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że żywność oraz styl życia są ściśle powiązane z występowaniem chorób zależnych od diet. Są to schorzenia powszechnie występujące, a niektóre stały się już chorobami cywilizacyjnymi! Należą do nich otyłość, cukrzyca typu II (insulinoniezależna), nadciśnienie tętnicze oraz choroba układu sercowo-naczyniowego. Wiecie, że otyłość traktowana jest jako choroba? Otóż zyskała ona miano „epidemii XXI wieku”. Dawniej traktowana była jako problem kosmetyczny, jednak przez poważne konsekwencje zdrowotne została wpisana na listę chorób.  Wpływa na nią rodzaj jedzonej żywności… W Polsce ponad 50% osób dorosłych ma nadwagę lub otyłość. Niepokojące jest jednak to, że częstość występowania otyłości stale wzrasta wśród dzieci i młodzieży. Nadmierne zwiększenie masy ciała jest spowodowane przede wszystkim czynnikami zewnętrznymi: nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, niską aktywnością fizyczną oraz stresem. W mniejszym stopniu otyłość może być przyczyną czynników genetycznych, metabolicznych oraz hormonalnych.

Znacie następstwa otyłości? 
• choroby układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby naczyń);
• choroby metaboliczne (cukrzyca typu II, hipercholesterolemia oraz hipertriglicerydemia);
• choroby zwyrodnieniowe (bioder, kolan, pleców);
• nowotwory (rak piersi, macicy, jelita grubego);
• depresja!      

Odpowiednio skomponowana dieta, od pierwszych chwil życia zapewnia początkowo niemowlęciu właściwy wzrost i rozwój. Dieta zawierająca w odpowiednich ilościach składniki odżywcze chroni przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych, które mogą być przyczyną następujących objawów i schorzeń: 
– niedokrwistość,
– anemia (niedobór żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, witaminy B6),                                                                                            – zmiany skórne (niedobór witaminy PP, witamin A, C, E i z grupy B),- schorzenia kości i stawów (witamina C, witamina D),
– łamliwe paznokcie, wypadanie włosów (niedobór żelaza, cynku, witamin C, A, E),
– sucha łuszcząca się skóra, częste infekcje bakteryjne (niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych),
– zaburzenia koncentracji uwagi, częste bóle głowy (niedobór magnezu, witaminy B6). 

 Podsumowując  dbajmy o to aby odżywiać się zdrowo i z rozsądkiem jeżeli nie jesteśmy w stanie sami nad tym zapanować poprośmy o pomoc kogoś kto ma wiedzę w tym temacie lub poradźmy się dietetyka. A przy chorobach dietetyka klinicznego. Zdrowie mamy tylko jedno!

Monika Gawrysiak 
Dietetyk Kliniczny Kuźnia Kołobrzeg 

Powiązane wpisy

Zostań wolontariuszem WOŚP

admin

Świątecznie przed Ratuszem Miejskim (FOTO)

admin

Budzistowo – zebranie przed startem budowy S6

admin

Zostaw komentarz