10.5 C
Image default
Polityka

Oświadczenie Janusza Gromka w sprawie zarzutów stawianych na wczorajszej sesji

Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, jednocześnie były prezydent Kołobrzegu, wystosował oświadczenie w sprawie stawianych podczas wczorajszej Sesji Rady Miasta zarzutów.

W związku z wypowiedzią pana Marka Śmierzyńskiego, informuję iż zwróciłem się do kancelarii prawnej z Poznania o poprowadzenie sprawy dotyczącej publicznego zniesławienia mnie w trybie prywatnoskargowym przed sądem karnym, albowiem wypowiedź ta ma cechy przestępstwa o którym mowa w artykule 212 Kodeksu Karnego.
Tryb wyborczy, który obowiązuje w trakcie kampanii wyborczej, co do zasady odnosi się do wypowiedzi, które mogą być prostowane w ramach sprostowania lub też publicznych przeprosin za niedokładne informacje lub zwyczajne kłamstwo. Podkreślić należy, że przedmiotowa sytuacja ma niewiele wspólnego z prawem cywilnym, lecz jest klasycznym przykładem naruszenia prawa karnego i musi spotkać się z reakcją, nie sądu w trybie wyborczym, lecz sądu karnego. Naruszono nie tylko moje dobra osobiste, ale w sposób publiczny oskarżono mnie o zachowanie haniebne i dlatego nie ma mojego przyzwolenia na bezkarne szarganie mojego dobrego imienia. Za każde takie zniesławianie musi zostać wyciągnięta odpowiedzialność. W tym przypadku po prostu odpowiedzialność karna sprawcy za zniesławiające mnie słowa.

Janusz Gromek

Powiązane wpisy

Barwinek: Bardzo ważne jest, żeby Kołobrzeg reprezentowali kołobrzeżanie

Gromek odpowiada. Pracownicy mają dobrze, to akcja polityczna