11 C
Kołobrzeg
20 września 2019
Także.pl
Image default
Kołobrzeg Kultura i rozrywka Społeczeństwo Wiadomości

Już dzisiaj początek II edycji Street Food Truck. Wywiad z organizatorem

W ten weekend odbywa się kolejna już edycja zlotu Food Trucków na parkingu przy Stadionie im. S. Karpiniuka w Kołobrzegu. Zaprosiłam do wywiadu jednego z organizatorów – Agnieszkę Sawicz, aby opowiedziała, co nowego na nas czeka. Będą zaskoczenia? Smaki, których jeszcze nie mieliśmy okazji próbować?

To już II edycja tej imprezy, czy to początek nowej tradycji i stałej imprezy?

Tak naprawdę jest to trzecia edycja zlotu Food Trucków, natomiast druga w kolaboracji ze Street Food Polska. Pierwszy zlot był tak naprawdę próbny, dopiero ubiegłoroczna impreza została stworzona w takiej formule, w jakiej chcielibyśmy, aby została zachowana, a dodatkowo nabierała wiatru w żagle i się rozwijała. Mam nadzieję, że zlot już na stałe zagości w kalendarzu imprez w naszym mieście, tym bardziej że patrząc na poprzednią edycję, odwiedzających naszą imprezę było naprawdę dużo.

W zeszłym roku zlot Food Trucków odbył się w okresie Sunrise, czemu w tym roku zmieniliście datę?

Owszem w tamtym roku zlot odbył się podczas Festiwalu Sunrise. Z uwagi na liczne pytania, informacje odwiedzających, że jeden termin to stanowczo za mało — w tym roku postanowiliśmy zarówno mieszkańców, jak i wczasowiczów zaskoczyć. Postanowiliśmy stworzyć dwa terminy — jeden na otwarcie sezonu, czyli 5-7 lipca, jak również pozostawić nasz termin coroczny, czyli termin przypadający na festiwal Sunrise 19-21 lipca.

Skąd w ogóle powstał pomysł zrobienia zlotu Food Trucków w Kołobrzegu?

W naszej ekipie jest nas dwoje — Adam Walijewski i ja. Dużo jeździmy po naszym kraju. Podglądamy imprezy różnego rodzaju, a w dodatku mamy głowy pełne pomysłów, które sukcesywnie staramy wcielać się w życie. 3 lata temu siedząc w biurze i oglądając jakąś reklamę w portalu społecznościowym dotyczącej tematyki food truckowej, wpadł pomysł „a może by zlot food trucków w Kołobrzegu?” I tak od słów do czynów zaczęliśmy działać.

Jakich smaków możemy się spodziewać tym razem?

Tak naprawdę zloty mają to do siebie, że jesteśmy w stanie skosztować wielu kuchni świata podczas trwania imprezy. W tym roku odwiedzi nas aż 13 food trucków. Będziemy mogli spróbować słynnego pad thai z kuchni tajskiej, pierożków tybetańskich robionych na parze, japońskiej zupy ramen, burgerów, hot-dogów, frytek w wielu wariacjach, nie zabraknie czegoś na słodko i na słono. Nie zdradzamy wszystkich szczegółów, po prostu zapraszamy na zlot, aby się tego przekonać! nać!

Jestem przede wszystkim bardzo dumna z tego, że w tym roku odwiedzą nasz zlot zwycięzca polskiej edycji European Street Food Awards, mistrzowie BBQ – B.B.Kings! Ich doskonałe burgery, soczyste steki i legendarne żeberka mają swoich wiernych fanów na zlotach w Polsce i Europie a teraz i my będziemy mogli spróbować tych pyszności!

Jarmarkikolobrzeg.pl były również organizatorem Jarmarku Bożonarodzeniowego, jednak od zeszłego roku zmieniła się firma obsługująca. Czy planujecie inne cykle imprez w naszym mieście?

Nasza firma tak naprawdę w zamyśle miała organizować jarmarki. Zaczęliśmy od jarmarku bożonarodzeniowego. Zakupiliśmy drewniane domki i chcieliśmy, aby w takiej formule odbywały się wszystkie jarmarki w Kołobrzegu. Chcieliśmy całkowicie odejść od dotychczasowych jarmarków w namiotach. Jeśli nasze miasto będzie organizowało przetargi na tego typu imprezy, będziemy oczywiście brali w nich udział. Na razie nie chcemy zdradzać szczegółów, jeśli chodzi o nasze imprezy. Na pewno nie powiedzieliśmy ostatniego słowa.

Przypominam tylko, że przez najbliższy weekend Street Food Polska odbywa się przy Stadionie im. S. Karpuniuka na parkingu.

Powiązane wpisy

Ferie z MOSiR

admin

Policja odzyskała skradzione auto

admin

IV Forum Ekologiczne

admin

Zostaw komentarz