15.4 C
Kołobrzeg
17 lipca 2019
Także.pl
Image default
Kołobrzeg Kultura i rozrywka Społeczeństwo Wiadomości

Już dzisiaj początek II edycji Street Food Truck. Wywiad z organizatorem

W ten weekend odbywa się kolejna już edycja zlotu Food Trucków na parkingu przy Stadionie im. S. Karpiniuka w Kołobrzegu. Zaprosiłam do wywiadu jednego z organizatorów – Agnieszkę Sawicz, aby opowiedziała, co nowego na nas czeka. Będą zaskoczenia? Smaki, których jeszcze nie mieliśmy okazji próbować?

To już II edycja tej imprezy, czy to początek nowej tradycji i stałej imprezy?

Tak naprawdę jest to trzecia edycja zlotu Food Trucków, natomiast druga w kolaboracji ze Street Food Polska. Pierwszy zlot był tak naprawdę próbny, dopiero ubiegłoroczna impreza została stworzona w takiej formule, w jakiej chcielibyśmy, aby została zachowana, a dodatkowo nabierała wiatru w żagle i się rozwijała. Mam nadzieję, że zlot już na stałe zagości w kalendarzu imprez w naszym mieście, tym bardziej że patrząc na poprzednią edycję, odwiedzających naszą imprezę było naprawdę dużo.

W zeszłym roku zlot Food Trucków odbył się w okresie Sunrise, czemu w tym roku zmieniliście datę?

Owszem w tamtym roku zlot odbył się podczas Festiwalu Sunrise. Z uwagi na liczne pytania, informacje odwiedzających, że jeden termin to stanowczo za mało — w tym roku postanowiliśmy zarówno mieszkańców, jak i wczasowiczów zaskoczyć. Postanowiliśmy stworzyć dwa terminy — jeden na otwarcie sezonu, czyli 5-7 lipca, jak również pozostawić nasz termin coroczny, czyli termin przypadający na festiwal Sunrise 19-21 lipca.

Skąd w ogóle powstał pomysł zrobienia zlotu Food Trucków w Kołobrzegu?

W naszej ekipie jest nas dwoje — Adam Walijewski i ja. Dużo jeździmy po naszym kraju. Podglądamy imprezy różnego rodzaju, a w dodatku mamy głowy pełne pomysłów, które sukcesywnie staramy wcielać się w życie. 3 lata temu siedząc w biurze i oglądając jakąś reklamę w portalu społecznościowym dotyczącej tematyki food truckowej, wpadł pomysł „a może by zlot food trucków w Kołobrzegu?” I tak od słów do czynów zaczęliśmy działać.

Jakich smaków możemy się spodziewać tym razem?

Tak naprawdę zloty mają to do siebie, że jesteśmy w stanie skosztować wielu kuchni świata podczas trwania imprezy. W tym roku odwiedzi nas aż 13 food trucków. Będziemy mogli spróbować słynnego pad thai z kuchni tajskiej, pierożków tybetańskich robionych na parze, japońskiej zupy ramen, burgerów, hot-dogów, frytek w wielu wariacjach, nie zabraknie czegoś na słodko i na słono. Nie zdradzamy wszystkich szczegółów, po prostu zapraszamy na zlot, aby się tego przekonać! nać!

Jestem przede wszystkim bardzo dumna z tego, że w tym roku odwiedzą nasz zlot zwycięzca polskiej edycji European Street Food Awards, mistrzowie BBQ – B.B.Kings! Ich doskonałe burgery, soczyste steki i legendarne żeberka mają swoich wiernych fanów na zlotach w Polsce i Europie a teraz i my będziemy mogli spróbować tych pyszności!

Jarmarkikolobrzeg.pl były również organizatorem Jarmarku Bożonarodzeniowego, jednak od zeszłego roku zmieniła się firma obsługująca. Czy planujecie inne cykle imprez w naszym mieście?

Nasza firma tak naprawdę w zamyśle miała organizować jarmarki. Zaczęliśmy od jarmarku bożonarodzeniowego. Zakupiliśmy drewniane domki i chcieliśmy, aby w takiej formule odbywały się wszystkie jarmarki w Kołobrzegu. Chcieliśmy całkowicie odejść od dotychczasowych jarmarków w namiotach. Jeśli nasze miasto będzie organizowało przetargi na tego typu imprezy, będziemy oczywiście brali w nich udział. Na razie nie chcemy zdradzać szczegółów, jeśli chodzi o nasze imprezy. Na pewno nie powiedzieliśmy ostatniego słowa.

Przypominam tylko, że przez najbliższy weekend Street Food Polska odbywa się przy Stadionie im. S. Karpuniuka na parkingu.

Powiązane wpisy

Przed feriami straż ćwiczy na lodzie

admin

I Festiwal Wczesnośredniowieczny już w ten weekend

Redakcja

Będą zmieniać nazwy ulic

admin

Zostaw komentarz