10.5 C
Kołobrzeg
17 września 2019
Także.pl
Image default
Ciekawostki Społeczeństwo

Gruzińskie i ormiańskie przysmaki. Po chleb puri i chaczapuri ustawia się kolejka

Od miesiąca przy ul. Słowińców działa ormiańsko-gruzińska piekarnia Puri. Można tu kupić tradycyjne wypieki, które są przyrządzane według starych przepisów wschodniej kuchni. 

Pośrodku piekarni Puri przy ul. Słowińców stoi duży piec tone przypominający nieco beczkę. Piec jest wykonany z szamotowego kamienia z dużym otworem od góry. Wypiekany jest w nim chleb puri. Ciasto przygotowywane jest na miejscu. Składniki są prozaiczne: mąka pszenna, drożdże, woda i sól. Uformowane w okrągły placek ciasto przyklejane jest do ścianek pieca. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić, to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Można go jeść bez dodatków. Jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa. 

Dużym powodzeniem cieszy się również gruzińskie chaczapuri, czyli ciasto drożdżowe z różnym nadzieniem: serem, szpinakiem, mięsem wołowym, wieprzowym, pieczarkami, szynką czy podawane z jajkiem. W sumie w piekarni przy ul. Słowińców sprzedawanych jest ok. 15 rodzajów wypieków. 

Piekarnię założyła rodzina pochodząca z Armenii. W Polsce na stałe mieszkają w Szczecinie. Ale to właśnie w Kołobrzegu zdecydowali się otworzyć lokal, w którym na oczach klientów wypiekane są tradycyjne przysmaki z ich rodzinnego kraju. 

Piekarnię odwiedziliśmy w ostatnią środę. Rozmawialiśmy z panią Kristiną. Rozmowę co chwila przerywają nam klienci, bo najwyraźniej kołobrzeżanie polubili wschodnie wypieki. Po chleb puri i chaczapuri ustawia się kolejka. 

-Nie tylko kołobrzeżanie. Kupują też cudzoziemcy, między innymi Rosjanie wypoczywający w Kołobrzegu i obywatele Ukrainy, którzy tu pracują. – prostuje nas pani Kristina i przyznaje, że początkowo ona i jej rodzina mieli obawy czy piekarnia będzie cieszyła się popularnością. – Mam znajomą, która mieszka w Hiszpanii. Zanim otworzyliśmy piekarnię, opowiadała, że tam ludzie nie kupują w takich miejscach jak nasze. Nie wiem dlaczego. Polacy są inni. Ciekawi, interesują się, pytają, rozmawiają z nami. Są bardzo otwarci. My ich słuchamy i staramy się ulepszać nasze przepisy. Ostatnio przygotowaliśmy nowe szaszłykowe nadzienie do chaczapuri. Mam nadzieję, że będzie im smakowało. – dodaje z uśmiechem.

Tradycyjny gruziński chleb puri jest wypiekany w specjalnym piecu z szamotowego kamienia. Taki świeży chleb od miesiąca można już kupić również w Kołobrzegu. 

Powiązane wpisy

Amazonki wyruszą w Onko-Rejs

admin

W Kołobrzegu powstanie hotel Hilton

admin

Budżet obywatelski wraca do Kołobrzegu [wideo]

admin

Zostaw komentarz